«Ψήφος- τιμωρία» των πολιτών για τα μεγάλα κόμματα
«Κατάρρευση του παλιού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική Le Figaro, σημειώνοντας ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, η ατμόσφαιρα στη νέα βουλή θα είναι ηλεκτρισμένη.
Την δυσκολία σχηματισμού νέας κυβέρνησης μετά το «σεισμό των βουλευτικών» επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde η οποία σε editorial της επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα η κρίση είναι επίσης πολιτική» και όχι μόνο οικονομική.
«Τα δυο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας που στηρίζουν τα μέτρα σκληρής λιτότητας έχασαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, βυθίζοντας την χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα» μεταδίδει το BBC.
«Η χώρα και κατ' επέκταση η ευρωζώνη ως σύνολο- βυθίζεται τώρα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας…Η επιτυχία του κόμματος της Χρυσής Αυγής δείχνει πόσο ευρεία ήταν η απόρριψη των κύριων πολιτικών ρευμάτων, του μνημονίου και της λιτότητας. Η σταθερότητα και το μέλλον της Ελλάδας τίθεται πάλι υπό αμφισβήτηση. Αυτό θα φέρει μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές και στην ευρωζώνη συνολικά» εκτιμά ο αναλυτής του βρετανικού δικτύου, Μάρκ Λόουεν.
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμωρούν τα 2 μεγάλα κόμματα για την κατάρρευση» είναι ο τίτλος των New York Times, που σημειώνουν ότι «η Ελλάδα βούτηξε στην πολιτική αβεβαιότητα την Κυριακή, αφότου οι ψηφοφόροι ενίσχυσαν την ακρο-αριστερά και τη νεοναζιστική δεξιά σε ένα κύμα διαμαρτυρίας που έφερε την συντριπτική ήττα των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων τα οποία (οι ψηφοφόροι) κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας».
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν οργή για την λιτότητα στις κάλπες» είναι ο τίτλος της βρετανικής Guardian. «Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα δόνησαν την ευρω-ζώνη το Σάββατο με μια μαζική ψήφο-διαμαρτυρίας ενάντια την επιβληθείσα από την ΕΕ λιτότητα» γράφει η εφημερίδα.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με νέες εκλογές τους επόμενους μήνες, εκφράζουν οι Financial Times:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτική αναταραχή μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες και τα κύρια φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα είδαν την δραματική κατάρρευσή τους και οι αντι-μνημονιακές παρατάξεις αύξησαν το ποσοστό τους …».
Στον καταποντισμό των μεγάλων κομμάτων και την είσοδο των «νεοναζί» στην βουλή εστιάζουν ιταλικές εφημερίδες όπως η Corriere della Sera και η Repubblica.
«Χάος στην Ελλάδα, καταρρέουν τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα, είσοδος των νέο-ναζί στην βουλή» γράφει η Corriere, ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και ο τίτλος της Repubblica: «Τιμωρήθηκαν τα κόμματα της ευρω-λιτότητας, νεοναζιστές στην βουλή, βυθίζεται το ΠΑΣΟΚ».
Εκλογές με αποτέλεσμα «κατά της Μέρκελ» και της ΕΕ, βλέπει ο γερμανικός τύπος.
Το περιοδικό der Spiegel κάνει λόγο για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με «μαστίγωμα για τους σωτήρες του ευρώ», αλλά κι ένα χτύπημα εναντίον της στρατηγικής του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες θέλησαν να σωθούν περιορισμένα. Τα μέτρα λιτότητας ήταν καταστροφικά, οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα -και κυρίως της Γερμανίας- πολύ σκληρές. Κι όλα αυτά πλήγωσαν τον ελληνικό εγωισμό. Ακούστηκε από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν βοήθησε ούτε τον προεκλογικό αγώνα, αλλά ούτε την εφαρμογή του πακέτου λιτότητας όταν για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απείλησε ανοιχτά, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να υπολογίζουν με συνέπειες αν δεν ψηφίσουν σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς παράγοντα».
Ανησυχία εκφράζεται από μεγάλη μερίδα αρθρογράφων για την επόμενη μέρα. «Σήμερα κιόλας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να δώσει διερευνητική εντολή στον Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης» γράφει η Süddeutsche Zeitung.
«Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες, χρόνος όμως δεν υπάρχει, διότι μέχρι τέλος Μαΐου οι διεθνείς πιστωτές περιμένουν βιώσιμη κυβέρνηση. Και σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης, τότε θα κοπεί η βοήθεια από το εξωτερικό».
(πηγή για γερμανικό τύπο: Deutsche Welle)
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο