Περαιτέρω μείωση 15% στο εργατικό κόστος ζητά η Κομισιόν

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Περαιτέρω μείωση 15% στο εργατικό κόστος ζητά η Κομισιόν
image

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτασης 41 σελίδων έκθεση που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, θα γίνεται λεπτομερής αναφορά στη βοήθεια που έχει μέχρι στιγμής λάβει η Ελλάδα και θα παρουσιάζονται εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα οφείλει να προωθήσει στα επόμενα χρίονια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι στην έκθεση δεν περιέχεται καμία πρόβλεψη για περαιτέρω κεφάλαια προς την Ελλάδα. Τονίζεται όμως ότι με την καταγραφή της βοήθειας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη οι συντάκτες της σκοπέυουν να καταδείξουν ότι η οδός της λιτότητας δεν είναι το τέλος της διαδρομής για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο θα σημειώσει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο «λαός της Ελλάδας δεν είναι μόνος του στις προσπάθειες που καταβάλει για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Θα πει ακόμη, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα κεφάλαια που έχουν συνολικά δοθεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων διάσωσης και άλλων κοινοτικών κονδυλίων φθάνουν τα 380 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι εάν ο ελληνικός λαός και οι πολιτικοί του θεσμοί υιοθετήσουν τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε ορθή πορεία και ο ελληνικίος λαός να δει πραγαμτική διαφορά στη ζωή του.

Στην έκθεση θα περιέχεται επίσης η προτροπή προς την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στο συμφωνημένο πρόγραμμα.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για νέο πρόγραμμα επιπλέον αυτού που έχει συμφωνηθεί», αναφέρεται στην Εκθεση όπου σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φτάσει την αναλογία χρέους επί του ΑΕΠ στα βιώσιμα επίπεδα του 117% έως το 2020.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά στα εμπόδια που η Κομισιόν θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι οι επιπρόθετες περικοπές των δαπανών, η εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί στην αγορά εργασίας και την παρουσίαση ενός «χρονοδιαγράμματος για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα καθορισμού των μισθών έως τα τέλη Ιουλίου 2012».

Δίνοντας έμφαση περισσότερο στην περικοπή δαπανών, παρά στην αύξηση της φορολογίας, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία μπορούν να μετριαστούν, αναφέρεται επίσης στην έκθεση, όπου τονίζεται ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από «οποιονδήποτε» κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα euractiv.com, εκτός από νέες περικοπές, η Κομισιόν ζητά και μια γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι απελευθερώσεις είναι επίσης μεταξύ των μέτρων που οι Βρυξέλλες αξιώνουν να λάβει η Αθήνα. Καμία αναφορά δεν γίνεται στο κομμάτι των εξοπλιστικών δαπανών.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας