Aπό την έδρα του πανεπιστημίου στο πεδίο της πολιτικής

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Aπό την έδρα του πανεπιστημίου στο πεδίο της πολιτικής
image

Πλούσια έκθεση πορτρέτων με καθηγητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που σημάδεψαν την πολιτικοοικονομική ζωή της Ελλάδας μεταπολιτευτικά, θα μπορούσε να είχε στηθεί στους τοίχους των αμφιθεάτρων στο κτίριο της οδού Σόλωνος. Εκεί στεγάζεται η Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών, η οποία χωρίζεται στα τρία, αντίστοιχα των σπουδών, Τμήματα. «Tο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών διαθέτει επιστημονικό προσωπικό το οποίο παράλληλα με το πλούσιο ερευνητικό του έργο έχει τα τελευταία χρόνια αναγνωρισμένη και πολύπλευρη επιστημονική δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά, με ενεργό παρουσία τόσο σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (υπουργεία, τράπεζες, Οργανισμούς κ. ά.), όσο και σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ηνωμένα Εθνη κ. ά.)» αναφέρει ο οδηγός σπουδών του Τμήματος, το οποίο γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του φέτος -ιδρύθηκε το 1972- και έχει ένα ιδιαίτερο προνόμιο: «έχει» στο libro d’ oro των διδασκόντων του τους δύο μη κοινοβουλευτικούς πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για τον Ξενοφώντα Ζολώτα, που ήταν καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 23/11/1989 έως τις 11/4/1990, και τον νυν πρωθυπουργό, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών κ. Λουκά Παπαδήμο.

Και δεν είναι μόνο ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Λουκάς Παπαδήμος. Μόνο να απαριθμήσουμε τους καθηγητές του Τμήματος, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο αρκεί: Τάσος Γιαννίτσης (ομότιμος καθηγητής-υπουργός Εσωτερικών), Γιάννης Προβόπουλος (πρώην καθηγητής, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), Βασίλης Ράπανος (καθηγητής, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας), Γιάννης Στουρνάρας (καθηγητής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ), Λούκα Κατσέλη (καθηγήτρια, υπουργός στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας).

Και δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς υπάρχουν καθηγητές του Τμήματος, οι οποίοι έχουν θέσεις σημαντικές, έστω κι αν δεν συγκεντρώνουν τους μεγάλους προβολείς της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης και ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Κατά το πρόσφατο, επίσης, παρελθόν, καθηγητές του Τμήματος είχαν επιτελικές θέσεις στη χρηματιστηριακή σκηνή. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης διετέλεσε πρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι κ. Μανώλης Ξανθάκης και Παναγιώτης Αλεξάκης πρόεδροι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

 

Πολυσυλλεκτικότητα

«Το τμήμα μας έχει κύριο χαρακτηριστικό την πολυσυλλεκτικότητα αλλά όχι την πολυδιάσπαση. Εχουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πολλές πτυχές της οικονομικής επιστήμης, δίνοντας βάρος στην πολιτική οικονομία» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος κ. Παναγιώτης Πετράκης. Και συμπληρώνει: «Ισως έτσι θα μπορούσα να εξηγήσω το ότι πολλοί διδάσκοντες του τμήματος καταλαμβάνουν κυβερνητικά πόστα και θέσεις αιχμής, ενώ ουκ ολίγοι ασχολούνται με την πολιτική». Μάλιστα, δύο καθηγητές του Τμήματος θα πολιτευθούν στις προσεχείς εκλογές: η κ. Ευγενία Μπουρνόβα στην εκλογική περιφέρεια Λαρίσης με τη Δημοκρατική Αριστερά και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Αθηνών.

Συνολικά, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών, με βάση την επίσημη ενημέρωση, υπηρετούν σήμερα 48 διδάσκοντες, εκ των οποίων τρεις (οι Λ. Παπαδήμος, Λ. Κατσέλη, Ι. Παπαδάκης) τελούν υπό αναστολή των καθηκόντων τους λόγω της άλλης θέσης τους. Ομως, οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Μπορεί οι τρεις να μη διδάσκουν, όμως υπάρχουν αρκετοί διδάσκοντες του Τμήματος που είναι μερικής απασχόλησης καθώς τους... τρώνε οι έγνοιες από τις πολλές άλλες θέσεις που διαθέτουν (π. χ. σε Δ. Σ. εταιρειών, σύμβουλοι κ. λπ.). Ετσι, μειώνεται ο χρόνος απασχόλησής τους και μένουν προς αναπλήρωση οι ώρες της διδασκαλίας τους. Ετσι, δίπλα στους μονίμους, σημαντικό φορτίο διδασκαλίας των φοιτητών του Οικονομικού (την τελευταία τετραετία οι θέσεις εισακτέων στο Τμήμα είναι 320) αναλαμβάνουν οι διδάσκοντες εντεταλμένης διδασκαλίας, οι οποίοι αμείβονται από τα κονδύλια που συγκεντρώνει το Ιδρυμα κυρίως από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.


 

Κανείς δεν παραιτείται

«Οταν έτρεχαν τα λεφτά στο ρυάκι, όσοι διδάσκοντες έλειπαν από το ΑΕΙ μπορούσαν να αντικατασταθούν με συμβασιούχους. Τώρα πλέον η κατάσταση σφίγγει. Βέβαια, τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τους μισθούς των πανεπιστημιακών που τελούν υπό αναστολή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πιστώσεις για θέσεις συμβασιούχων. Και όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται έως τώρα» αναφέρει στην «Κ» καθηγητής. «Είναι κατανοητή η ανάγκη ο πανεπιστημιακός να απασχοληθεί εκτός του ιδρύματος, καθώς παίρνει εμπειρία με την οποία πλουτίζει τη διδασκαλία του» λέει ο κ. Πετράκης.

Από την άλλη, ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ ορίζει ανώτατη διάρκεια χορήγησης αναστολής την πενταετία. Πέρα των πέντε ετών οι διδάσκοντες πρέπει να επιστρέψουν στην πανεπιστημιακή τους θέση ή να παραιτηθούν. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι βουλευτές. «Κανείς δεν θέλει να παραιτηθεί. Η διδασκαλία στο αμφιθέατρο, η ακαδημαϊκή θέση ευρύτερα ήταν το πρώτο εισιτήριο για την καριέρα τους εκτός ΑΕΙ. Αλλωστε, η άμεση σχέση που έχει ο πανεπιστημιακός με τους φοιτητές του, του δίνει ζωή, τρέφοντας τις φιλοδοξίες του» συμπληρώνει ο ίδιος.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας