Τα βήματα για δικαστική ρύθμιση οφειλών

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα βήματα για δικαστική ρύθμιση οφειλών
image

Αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία ζητώντας ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες, με τρόπο ώστε να μπορούν να τις εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη (ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών), η διαδικασία για να υπαχθεί κάποιος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις.

Βασική προϋπόθεση για να κάνει ο δανειολήπτης χρήση του νόμου είναι ότι θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη αδυναμία να εξοφλήσει το χρέος του.

Στο νόμο μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ενώ εξαιρούνται έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ρυθμίζονται χρέη προς τις τράπεζες, ενώ εξαιρούνται οι οφειλές από φόρους, τέλη, διοικητικά πρόστιμα, χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία.

Προσοχή: Κάθε δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του νόμου μία φορά. Για αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη συγκέντρωση των οικονομικών του στοιχείων και στην υποβολή της αίτησης.

Τα βήματα έχουν ως εξής:

Πρώτον: Η φάση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δηλαδή πριν ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση ρύθμισης στο Ειρηνοδικείο, είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τις τράπεζες. Τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

Δεύτερον: Κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Στην αίτηση αναφέρονται αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη καθώς και του/της συζύγου. Επίσης αναφέρονται αναλυτικά οι απαιτήσεις των πιστωτών. Στην αίτηση περιλαμβάνεται και το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, η βεβαίωση ότι έγινε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Τρίτον: Η υπόθεση έρχεται στο Ειρηνοδικείο. Γίνεται νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδίκη. Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνήσουν οι πιστωτές.

Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού διαρκεί πάνω από 3 μήνες, καθώς, αρχικά υποβάλλεται η αίτηση και δίδεται στους πιστωτές το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Μέσα σε ένα μήνα η τράπεζα θα πρέπει να απαντήσει αν δέχεται ή όχι το σχέδιο ή να προτείνει δικές της τροποποιήσεις στο σχέδιο. Μετά από 15 μέρες ο δανειολήπτης θα πρέπει να υποβάλλει το δικό του τροποποιημένο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Μέσα σε διάστημα 20 ημερών η τράπεζα θα πρέπει να απαντήσει αν γίνεται αποδεκτό το σχέδιο. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

Και φτάνουμε στο τελικό στάδιο: Η οφειλή πάει σε δικαστική ρύθμιση, αφού αποτύχει και ο δικαστικός συμβιβασμός. Το δικαστήριο αφού μελετήσει τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο δανειολήπτης, και συνυπολογίσει τις αιτιάσεις της τράπεζας, προχωρά στην έκδοση της απόφασής του.

Μέχρι στιγμής στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις, ενώ τα αιτήματα για εξωδικαστικό συμβιβασμό υπερβαίνουν τις 15.000.

Τα Ειρηνοδικεία της Αττικής έχουν εκδώσει περί τις 300 αποφάσεις, οι οποίες σε ποσοστό 50% είναι υπέρ του δανειολήπτη, με ρύθμιση του χρέους που συνοδεύεται με μικρή ή μεγάλη απαλλαγή της οφειλής. Υπήρξε απόφαση όπου το χρέος του δανειολήπτη διαγράφηκε κατά 83%, ενώ το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας απέρριψε την πρόταση της τράπεζας να εκποιηθεί δεύτερο ακίνητο που είχε ο δανειολήπτης προκειμένου να εξοφληθεί η οφειλή.

Άρθρο της Έφης Καραγεώργου


 

Πηγή: capital.gr


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας