Σκάνδαλο: Προσπάθεια για "κουκούλωμα" των οφειλών των κομμάτων προς τις Τράπεζες!
Δύο μόλις μέρες μετά από την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, μέσα από το οποίο κατακρεουργούνται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα παντός είδους επιδόματα και τίθενται τα θεμέλια για περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία, η Βουλή αρνείται να περικόψει τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ παράλληλα σχεδιάζει ρύθμιση, μέσα από την οποία πρακτικά θα χαριστούν τα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα από τις τράπεζες!
Η πράξη αυτή συνιστά ακόμη μία πρόκληση εναντίον του λαού και αποδεικνύει ότι το άθλιο πολιτικό σύστημα της χώρας έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα και συνεχίζει να λεηλατεί το δημόσιο πλούτο και να εμπαίζει το σύνολο της κοινωνίας.
Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου που καλύπτουν τις σχετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (η εξέταση του θέματος της χρηματοδότησης των κομμάτων ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου), οι εκπρόσωποι των κομμάτων, όχι μόνο δε δέχονται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά απεναντίας ζητούν την αύξησή της!
Αύξηση της εκλογικής χρηματοδότησης στο 75% της τακτικής, από το 22% περίπου που ισχύει σήμερα (σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ), ζήτησε η βουλευτής Πέλλας κα Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ).
Ο κ. Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε τη διευθέτηση των χρεών στις τράπεζες. Ο κ. Χαλβατζής διαφώνησε στη σύνδεση χρηματοδότησης και συμμετοχής στις εκλογές και τη φοροαπαλλαγή των ιδιωτικών προσώπων για τις χρηματοδοτήσεις σε κόμματα. Ζήτησε το κράτος να μην επεμβαίνει στη λειτουργία των κομμάτων διαφωνώντας με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των χρηματοδοτών.
Ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να τηρείται το χρονοδιάγραμμα των δόσεων (ο Υπουργός Εσωτερικών, ο ποίος παρίστατο στη συνεδρίαση τους παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να αντιληφθούν τα κόμματα τις προτεραιότητες του κράτους). Ο Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε κατά της χρηματοδότησης από ΝΠΙΔ και της παροχής φοροαπαλλαγής σε όσους χρηματοδοτούν κόμματα, ενώ ζήτησε δημοσιοποίηση για ποσά που επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων και "ουσιαστικό και δημόσιο πόθεν έσχες".
Ο Γ. Τραγάκης (ΝΔ) πρότεινε τα κόμματα να μην έχουν ΦΠΑ 23% και να δίνεται απευθείας στις τράπεζες το 40% της επιχορήγησης. "Ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων να περιλαμβάνει και τις εμφανίσεις των στελεχών τους", ζήτησε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν οι 6-7 επιχειρηματίες να χειραγωγούν τη χώρα".
Παράλληλα, οι βουλευτές εξακολουθούν να αρνούνται τη διεύρυνση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής (η οποία εξετάζει τη νομιμότητα της χρηματοδότησης των κομμάτων και των εκλογικών υποψηφίων) και την αύξηση των μη κοινοβουλευτικών στελεχών, μία ενέργεια η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία της και να περιορίσει ή να διακόψει το όνειδος της υποκρισίας που εκπέμπεται σήμερα από τη Βουλή πάνω στο σημαντικό ζήτημα της διαφάνειας του πολιτικού χρήματος. Υπενθυμίζουμε ότι, η αδιαφανής λειτουργία της Επιτροπής, αφενός μεν αποτελεί τη βάση της κακής και ανεπαρκούς λειτουργίας του όλου συστήματος της πολιτικής χρηματοδότησης και αφετέρου έχει επικριθεί κατ’ επανάληψη από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
Όμως, το πιο σκανδαλώδες απ’ όλα όσα συζητούνται στην Επιτροπή της Βουλής, στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και ο κ. Γιαννίτσης, είναι η προσπάθεια για τη θέσπιση ρύθμισης η οποία στην ουσία χαρίζει στα κόμματα τα δάνεια τα οποία οφείλουν στις τράπεζες και τα απαλλάσσει από την υποχρέωση αποπληρωμής τους!
Τα κόμματα χρωστούν σήμερα στις Τράπεζες περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ (εμείς θα τα υπολογίζαμε γύρω στα 250 εκατομμύρια). Περίπου 230-235 απ’ αυτά είναι τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).
Η πρόταση που κάνει ο κ. Γιαννίτσης, είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε από το ποσό της επιδότησης προς τα κόμματα (σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα εισπράττουν επιδότηση περίπου 40-41 εκατομμύρια ευρώ) είναι να διακρατάται το 60% από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο να πηγαίνει στα δύο κόμματα.
Όμως, μία τέτοια ρύθμιση, εάν ψηφιστεί, θα συνιστά παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και κάθε έννοιας ισονομίας και δικαίου.
Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε άρθρο που ανάρτησε στο προσωπικό του site, “με τα πλέον ευνοϊκά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τα δύο κόμματα θα λάβουν στις επόμενες εκλογές μεταξύ 40% και 50%. Θα τους αναλογούν δηλαδή 16 με 20 εκ. ευρώ αθροιστικά. Το 60% που προτείνεται ότι θα πηγαίνει στις τράπεζες από το ποσό αυτό αναλογεί σε 10-12 εκ. ευρώ. Σήμερα τα χρέη των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 230 εκ. ευρώ. Με 6% επιτόκιο (επιτόκιο όνειρο για τις περισσότερες φερέγγυες και αξιόπιστες ελληνικές εταιρίες και μικρότερο από αυτό που ήδη πληρώνουν τα κόμματα που δεν έχουν αντίστοιχη φερεγγυότητα), οι τόκοι μόνον θα ξεπερνούσαν το έσοδο των τραπεζών από τη ρύθμιση αυτή. Συνεπώς το κεφάλαιο θα έμενε αιωνίως απλήρωτο. Στην πράξη, αν η ρύθμιση αυτή περάσει, τα 230 εκ. θα γίνουν δανεικά και αγύριστα. Ποιος θα τα πληρώσει; Οι Έλληνες φορολογούμενοι με ευρωπαϊκά χρήματα, αφού πάνω από 200 εκ. δάνεια αφορούν την Αγροτική, που είναι μια κρατική τράπεζα την οποία θα κληθούν σύντομα να ανακεφαλαιοποιήσουν οι ευρωπαίοι δανειστές με δάνεια που θα δώσουν στο ελληνικό κράτος, δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο. Επιπροσθέτως θα κληθούν να πληρώσουν και οι όποιοι ιδιώτες μέτοχοι των εμπλεκομένων τραπεζών, των οποίων τα χρήματα επίσης θα υφαρπαγούν με τη ρύθμιση αυτή, κάτι που συνεπάγεται και βαρύτατες νομικές ευθύνες όποιας διοίκησης τράπεζας συμφωνήσει με μια τέτοια ρύθμιση”.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, τόσο σε οικονομική, όσο σε πολιτικό επίπεδο.
Σε οικονομικό επίπεδο, τα κόμματα δανείστηκαν χρήματα (με αδιαφανείς μεθόδους και με ευθύνη των διοικήσεων των τραπεζών (κυρίως της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας), τα οποία τελικά δε θα αποπληρώσουν!
Σε πολιτικό επίπεδο, παραβιάζεται κάθε έννοια ισότητας και δημοκρατικής νομιμότητας έναντι των κομμάτων που δεν προσέφυγαν σε δανεισμό. Τα κόμματα που δανείστηκαν –και τα οποία ήδη απολάμβαναν πλουσιοπάροχες με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια κρατικές επιχορηγήσεις- χρησιμοποίησαν τα επιπλέον 250 εκ., τα οποία δανείστηκαν με κριτήρια που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, για να κερδίσουν περισσότερες ψήφους από αυτές των υπολοίπων πολιτικών φορέων.
Υπενθυμίζουμε ότι, ήδη από πέρυσι τον Απρίλιο, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Αγροτικής Τράπεζας είχε διαμαρτυρηθεί για την πρακτική του δανεισμού των κομμάτων που έφερε την Τράπεζα σε δυσχερή οικονομική θέση και -κατά την ψηφοφορία- δεν είχε απαλλάξει τη διοίκηση από τις ευθύνες της όσον αφορά στο ζήτημα αυτό. (Σημείωση: Στα προηγούμενα χρόνια, η Αγροτική Τράπεζα δάνεισε στα δύο μεγάλα κόμματα ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, δεχόμενο ως “εγγυήσεις” τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, έως το ...2017!)
Ο Σύλλογος θα εξετάσει στο Δ.Σ. αίτημα μέλους του,(το οποίο είναι μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας) για υποβολή μήνυσης κατά των προσώπων της παρούσας διοίκησης, αλλά και των παρελθουσών διοικήσεων, ήδη την πρώτη εβδομάδα μετά τις επόμενες εκλογές, εφ’ όσον τα δύο κόμματα δεν κερδίσουν τα ποσοστά που θα τους διασφαλίσουν τα έσοδα βάσει των οποίων η Αγροτική Τράπεζα δέχθηκε τις εγγυήσεις της μελλοντικής κρατικής χρηματοδότησης. Η μήνυση θα υποβληθεί επειδή, κατά παράβαση των τραπεζικών κανόνων χρηματοδότησης, δανειοδότησαν πολιτικά κόμματα, χωρίς να έχουν τις επαρκείς εγγυήσεις έναντι των δανείων αυτών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την περιουσία των μετόχων και επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι κατά το 2011 εκλήθησαν να καλύψουν (μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) να καλύψουν τις ζημιές της κακής διαχείρισης και οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν το ίδιο και στο προσεχές μέλλον.
Χρηματοδότηση Κομμάτων: Σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των κομμάτων - Οι προτάσεις του κ. Γιαννίτση
(Δείτε το Υπόμνημα του κ. Γιαννίτση της 14-2-2012)
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων (Το Κόστος της Δημοκρατίας - Μέρος Α’: Η Χρηματοδότηση των Κομμάτων), την οποία έχει διανείμει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και στους βουλευτές. Τη μελέτη αυτή χρησιμοποίησε ο κ. Γιαννίτσης στη σύνταξη του υπομνήματος που κατέθεσε στην παραπάνω Επιτροπή στις 31/1/2012.
Σχόλια (3 σχολιάστηκε):
ευρω και με εχουν τρελανει στα τηλεφωνα
ακαταληλες ωρες, και εχω μια συνταξη 350 ευρω και δεν εχω χαρη για καποιο ποσο,και αυτα τα κομματα ζητουν να τους χαρισουν τα χρημματα που πειραν απο τους ελληνες φορολογουμεννους αντι να ζητησουν να χαριστει καποιο ποσο για τους ελληνες που χρωστανε στις τραπεζες
Ευχαριστούμε
Σχολιάστε το άρθρο