37 μέρες προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI
Άρθρο του Kωστα Kαρκαγιαννη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012.
Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 37 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της και να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Αν όλα πάνε καλά, η «εθελοντική» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου. Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα έχει μερικούς μήνες στη διάθεσή της να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο και να αποφύγει μια δεύτερη χρεοκοπία, που πιθανώς θα συνοδεύεται από την έξοδο από το ευρώ.
Η 20ή Μαρτίου είναι από τις λίγες ημερομηνίες στο κρίσιμο διάστημα των επόμενων 37 ημερών που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τότε λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση τρία χρόνια νωρίτερα, όταν η χώρα ήταν «θωρακισμένη» απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση. Αν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των παλιών ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας με νέα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιθώριο επτά ακόμη ημερών προκειμένου να πληρώσει το ομόλογο.
Για να ολοκληρωθεί όμως με επιτυχία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να φτάσουν σε μια σειρά από κρίσιμα ορόσημα. Αποτυχία σε οποιοδήποτε από αυτά πιθανότατα θα σημάνει την κατάρρευση της όλης διαδικασίας.
Το πρώτο ορόσημο είναι η ψηφοφορία για την έγκριση του δεύτερου Μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν όχι μόνο την υπερψήφισή του, αλλά και με σημαντική πλειοψηφία. Ακολουθεί το έκτακτο Eurogroup στις 15 του μηνός, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό στις 13 ή στις 15 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απευθύνει επίσημη προσφορά στους ιδιώτες πιστωτές της για την ανταλλαγή των ομολόγων. Στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν αν η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τους νέους όρους (ψήφιση Μνημονίου, έγγραφες δεσμεύσεις πολιτικών αρχηγών, επιπλέον περικοπή δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ).
Η έκθεση της τρόικας
Παράλληλα, η τρόικα θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απ’ αυτήν θα φανεί το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού στο δεύτερο πρόγραμμα (υπολογίζεται από το ΔΝΤ σε περίπου 15 δισ. ευρώ) και κυρίως ποιος θα το καλύψει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να αποσαφηνίσει τι θα πράξει με τα ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ που κατέχει. Αν, δηλαδή, θα συμβάλει έμμεσα στην απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 11 δισ. ευρώ, παραιτούμενη από τα κέρδη που θα της απέφεραν τα ελληνικά ομόλογα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν θα καταγράψει ζημίες, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διανείμει τα κέρδη στα κράτη–μέλη της Ευρωζώνης και αυτά να αποφασίσουν αν θα τα χαρίσουν στην Ελλάδα.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου, ακολουθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, όπου κανονικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έπρεπε να αποφασίσουν πώς θα διατεθούν οι πόροι που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση του PSI (35 δισ. ευρώ πρόσθετες εγγυήσεις προς την ΕΚΤ για να εξακολουθήσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα, 30 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες για να δεχτούν την ανταλλαγή ομολόγων, 5,5 δισ. για πληρωμή τόκων και 10 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών).
Ωστόσο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας από το γερμανικό, ολλανδικό και φινλανδικό Κοινοβούλιο και από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί πότε θα συνεδριάσει το γερμανικό Κοινοβούλιο, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κλάους Ερνστ, ηγέτη του Αριστερού Κόμματος, μια πιθανή ημερομηνία είναι η 27η Φεβρουαρίου. Η σύνοδος κορυφής το διήμερο 1–2 Μαρτίου αναμένεται να δώσει το τελικό «πράσινο φως» και να αποφασίσει τι θα γίνει με όσους ιδιώτες επενδυτές δεν δεχτούν την ανταλλαγή των ομολόγων.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
5
Σχολιάστε το άρθρο