Συμφέροντα επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Συμφέροντα επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
image

Άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στην εφήμερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012.


O μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συμφέροντα στη χώρα που το επιδιώκουν. Μιλώντας στο 42ο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Σόρος είπε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει «περισσότερο από ποτέ» το 2012, αλλά δεν φαίνεται προοπτική εξόδου της από το ευρώ, μολονότι «υπάρχει μια πολύ ισχυρή ομάδα που την υποστηρίζει», όπως ιδιοκτήτες εφημερίδων και μεγάλοι επιχειρηματίες που έχουν συμφέρον να πληρώνουν φόρους σε δραχμές. Ο κ. Σόρος σημείωσε πως η Ευρώπη έχει παγιδευτεί σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο «καθοδικό σπιράλ» και τόνισε ότι «τα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται σαν χώρες του Τρίτου Κόσμου που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα». Νωρίτερα είχε δηλώσει στο περιοδικό Newsweek πως «πρέπει να επιβιώσει το ευρώ, γιατί μια διάλυσή του θα οδηγούσε σε μια κατάρρευση που ούτε η Ευρώπη ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν». Δήλωσε, άλλωστε, αβέβαιος ως προς το «αν οι ευρωπαϊκές αρχές συνειδητά παρατείνουν την κρίση ή η παράτασή της οφείλεται σε διάσταση απόψεων».

Διάχυτη ήταν η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το μέλλον του καπιταλισμού και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διευρυνόμενη εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των συμμετεχόντων στο Φόρουμ. Στη φετινή συνάντηση συμμετέχουν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 19 διοικητές κεντρικών τραπεζών, αλλά και περίπου 2.600 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

Τον προβληματισμό που επικρατεί φέτος σκιαγραφεί έρευνα του Bloomberg, που φέρει σχεδόν το 1/3 των επενδυτών να ανησυχεί για τον αντίκτυπο των εισοδηματικών ανισοτήτων και να ζητεί ραγδαίες αλλαγές στο καπιταλιστικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε στο δίκτυο CNBC πως η Ευρώπη χρειάζεται «εκτεταμένη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής» για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, διαφορετικά προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε ενάμιση χρόνο. Στην ομιλία του στο φόρουμ, άλλωστε, αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα και στην αναδιάρθρωση χρέους, και προέβλεψε ότι μάλλον θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες χώρες. Οπως υποστήριξε μάλιστα, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χρειάζεται «λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη».

Κι ενώ οι οικονομικοί και πολιτικοί εγκέφαλοι περίμεναν να αναπτερώσει το ηθικό τους, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ επανέλαβε στην εναρκτήρια ομιλία της την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας σε οποιαδήποτε επέκταση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. «Εγγυώμεθα το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και προσέθεσε πως η Ευρώπη έχει ήδη χάσει εν μέρει την εμπιστοσύνη των αγορών επειδή δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Τόνισε πως, αν η Γερμανία υποσχεθεί και πάλι κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει, τότε μπορεί «οι αγορές να επιτεθούν άγρια και η Ευρώπη θα είναι πραγματικά ευάλωτη». «Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό νόμισμα που μπορεί κανείς να έχει αυτήν τη στιγμή σε όλον τον κόσμο», κατέληξε με έμφαση, ενώ επανέλαβε τη θέση της πως η κρίση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λυθεί σε μια νύχτα, καθώς είναι προϊόν χρόνιων αποκλίσεων ανταγωνιστικότητας, τις οποίες θα πρέπει να διορθώσουν οι χώρες του Νότου. Επέμεινε, άλλωστε, πως το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι χώρες της Ευρωζώνης ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και μεταρρυθμίσουν τις αγορές εργασίας τους.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας