Τα οικονομικά κομμάτων και βουλευτών στην «ατζέντα» της Βουλής
Άρθρο του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012.
Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν σήμερα το θέμα της χρηματοδότησης, της διαφάνειας και του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της δημόσιας συζήτησης αναφορικά με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πολιτικά κόμματα, αλλά και υπό το βάρος του κλίματος απαξίωσης προς τον πολιτικό κόσμο, που έρχονται να εντείνουν αρνητικά φαινόμενα ως προς τα οικονομικά των βουλευτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι «ρυθμοί χελώνας» που διακρίνουν τις διαδικασίες αποσαφήνισης «σκοτεινών σημείων» που ανακαλύφθηκαν σχετικά με περιπτώσεις μειώσεων μεγάλων ποσών από καταθέσεις πολιτικών (νυν και πρώην βουλευτών) κατά το έτος... 2009. Οι όποιοι επανέλεγχοι ζητήθηκαν από τους ορκωτούς λογιστές, μετά την «ανακάλυψη του προβλήματος» στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν οδήγησαν σε πειστικά αποτελέσματα για ορισμένους νυν και πρώην βουλευτές. Ετσι, η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών Κομμάτων και Πολιτικών ζητεί με επιστολή της από τους συγκεκριμένους –περίπου δέκα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες– να προσκομίσουν εγγράφως στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους (πού πήγαν τα χρηματικά ποσά που απέσυραν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς), ώστε αν μη τι άλλο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Εξάλλου, έλλειψη «σπουδής» ή ενδιαφέροντος να αντιμετωπιστούν και άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος καταγράφεται εκ μέρους των βουλευτών και σε άλλα μέτωπα:
- Στο εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες «ελέγχου» ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων –καταθέσεων ή άλλων– στην Ελβετία κατ’ αρχάς, αλλά και σε άλλες χώρες.
- Στην υιοθέτηση πρότασης του κ. Απ. Κακλαμάνη να θεσμοθετηθεί ως ποινή η κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου όλων των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν αποδειχθεί πως με δόλο κρατήθηκαν εκτός των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε και πρόταση νόμου, αλλά παραμένει άγνωστο αν και πότε θα συζητηθεί.
- Ανάλογη «τύχη» έχει και η πρόταση που πρόσφατα υπεβλήθη και από την κ. Μπακογιάννη δι’ επιστολής της προς τον κ. Πετσάλνικο: Να δημοσιοποιηθεί και η αρχική, κατά την είσοδο στη Βουλή, δήλωση περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, προκειμένου να φανεί εάν και κατά πόσον «πλούτισαν» όσο χρόνο ασχολούνται με τα κοινά.
- Στον «εξορθολογισμό» του συστήματος χορήγησης των χρηματικών «προνομίων» στους βουλευτές, βάσει της περιουσιακής τους κατάστασης: με το επιχείρημα ότι επικρατεί τάση λαϊκισμού και πως έχουν αυξημένες υποχρεώσεις, οι βουλευτές αρνούνται να καθιερώσουν εισοδηματικά κριτήρια –όπως πράττουν όταν νομοθετούν για τους πολίτες– για τα διάφορα επιδόματα που εκείνοι δίνουν στους εαυτούς τους (έξοδα κίνησης, αμοιβή για συμμετοχή στις Επιτροπές κ.λπ.).
Πηγ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο