Ανταρσία των δημοσίων υπηρεσιών κατά του νέου μισθολογίου
Άρθρο της Φωτεινης Kαλλιρη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012.
Ακόμη ένα εμπόδιο έχει να υπερκεράσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημ. Ρέππας, στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος για τη δημόσια διοίκηση: την απροθυμία των δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στην εφαρμογή ακόμη και των ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί, όπως, για παράδειγμα, να θέσουν στην πράξη σε ισχύ το νέο σύστημα αμοιβών και τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Τροχοπέδη αποτελούν και οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων να ακυρώσουν τα μέτρα μέσω της δικαστικής οδού, καθυστερώντας με τον τρόπο αυτό τις αλλαγές που δρομολογούνται.
Η αρρυθμία που παρατηρήθηκε τελευταία έχει αντίκτυπο στην έγκαιρη εφαρμογή των νέων αμοιβών στο Δημόσιο, καθώς αυτές συνδέονται πλέον με τον βαθμό που κατέχουν στην ιεραρχική πυραμίδα οι υπάλληλοι. Μεγάλος αριθμός υπηρεσιών επιδεικνύει ολιγωρία στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης των εργαζομένων στους νέους βαθμούς, αλλά και στην εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις αναδρομικές κρατήσεις (από 1.11.2011).
Για τον λόγο αυτό η γ.γ. του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ευ. Μπεργελέ, εξέδωσε χθες νέα εγκύκλιο εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Καλεί όσες υπηρεσίες δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία για τις διαπιστωτικές πράξεις ένταξης του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο να τα αποστείλουν άμεσα, καθώς «η κατάταξη στους νέους βαθμούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια και την εν γένει εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ν. 4024/2011». Oι υπηρεσίες εξακολουθούν να κινούνται με αργούς ρυθμούς, όπως παρατηρήθηκε και στην αποστολή στοιχείων για την ένταξη εργαζομένων στο καθεστώς εφεδρείας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα συμμορφωθεί με τις οδηγίες του ΓΛΚ σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις που επιφέρει το νέο μισθολόγιο, οι οποίες θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά από 1/11/2011.
ΑΔΕΔΥ κατά εφεδρείας
Τον σκόπελο της Δικαιοσύνης έχει να περάσει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της εφεδρείας. Μετά τις μεμονωμένες προσφυγές εργαζομένων που ετέθησαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και πέτυχαν με προσωρινές διαταγές να παραμείνουν στις θέσεις τους, η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσαν χθες σχετική προσφυγή στο ΣτΕ. Eτσι, το μέτρο της εφεδρείας, που φιλοδοξούσε να απομακρύνει από το Δημόσιο περίπου 30.000 υπαλλήλους (τελικώς ο αριθμός ήταν κατώτερος των προσδοκιών, αφού μόλις 10.000 έφυγαν συνταξιοδοτούμενοι), θα κριθεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Οι συνδικαλιστικοί φορείς απαριθμούν σειρά συνταγματικών διατάξεων, διεθνών, αλλά και ευρωπαϊκών κανόνων, που παραβιάζει η εφαρμογή της εφεδρείας στον δημόσιο τομέα.
Βασικό επιχείρημα που αναπτύσσεται στις προσφυγές είναι ότι το μέτρο αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και ότι διαταράσσεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη εμπιστοσύνη του πολίτη προς τη διοίκηση. Επιπροσθέτως, με το μέτρο ουσιαστικά γίνονται δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, αφού εφαρμόζεται με μοναδικό κριτήριο την ηλικία, ενώ παραβιάζεται το άρθρο 15 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία.
Παράλληλα, με την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα παύονται ουσιαστικά απ’ τα καθήκοντά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά παράβαση του Συντάγματος που ρητά ορίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου. Eπιπλέον, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι ανατρέπεται βίαια και αιφνιδιαστικά κάθε οικογενειακός προγραμματισμός που είχαν κάνει οι υπάλληλοι, όπως και κάθε επαγγελματικός σχεδιασμός.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο