Έλεγχος της δημόσιας διοίκησης: Νέα αίτηση ακύρωσης κατά νομοθετήματος

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Έλεγχος της δημόσιας διοίκησης: Νέα αίτηση ακύρωσης κατά νομοθετήματος
image

Όπως είχαμε ανακοινώσει, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Σύλλογος πρόκειται να υποβάλει αίτηση ακύρωσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της παραγράφου 7 του άρθρου 9, του Ν. 2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως αυτή τροποιήθηκε με βάση την παράγραφο 2, του άρθρου 38, του Ν. 4024/2011 (δείτε τη σελίδα 28 στο link - δείτε τα πρακτικά της 8ης συνεδρίασης του Δ.Σ.).

Η διάταξη κατά της οποίας θα υποβάλουμε αίτηση ακύρωσης αναφέρει:
“Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο αυτό ποσό υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμιση τοις εκατό (1,5%). Ειδικώς, ο συντελεστής του πρώτου εδαφίου αυξάνεται σε τρία τοις εκατό (3%) εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.”

Γενικά, η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται ως αντισυνταγματική, αφού -σε γενικές γραμμές- αναγκάζει σε διπλή φορολογία εισοδήματος, ενώ καθιερώνει ένα αμάχητο τεκμήριο. Περισσότερο τεκμηριωμένη αναφορά των στοιχείων αντισυνταγματικότητας της διάταξης θα δημοσιευθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Η αίτηση ακύρωσης θα κατατεθεί μετά την έκδοση της σχετικής εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης και εντός των χρονικών περιθωρίων.

Γιατί όμως επιλέγει ο Σύλλογος να “προσβάλει” ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μικρότερης σημασίας, όπως από αρκετούς χαρακτηρίστηκε;

Διαφωνούμε ότι το θέμα είναι μικρής σημασίας. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρής ή μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι επένδυσαν κάποια χρήματα με στόχο κάποιο εισόδημα το οποίο σήμερα υπερφορολογείται (πέραν από τους δεκάδες φόρους φέτος προστέθηκε και το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ) και σφυροκοπείται (σημαντική πτώση των ενοικίων λόγω της κρίσης).

Η συγκεκριμένη διάταξη επιλέχθηκε για δύο λογους:

α) Όντως αποτελεί ένα μείζον ζήτημα. Ίσως όχι τόσο μεγάλου μεγέθους όσο το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά εξακολουθεί να συνιστά μία ακόμη φορολόγηση ενός τμήματος του πληθυσμού το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί υπερβολικά.

β) Ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου είναι και ο “εξαναγκασμός” της δημόσιας διοίκησης να λειτουργεί νόμιμα. Δηλαδή, αφενός μεν να εκδίδει νόμους συνταγματικούς και αφετέρου να σέβεται και να τηρεί τους υφιστάμενους νόμους.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ο διαρκής έλεγχος των εκδιδόμενων νόμων. Και η προσφυγή κατά παντός νόμου ο οποίος μπορεί να περιέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας.
Μπορούμε σήμερα να ελέγχουμε όλους τους νόμους (που άπτονται των σκοπών του Συλλόγου μας); Όχι, δε μπορούμε να ελέγχουμε ότι εκδίδεται και κυρίως, ακόμη δε μπορούμε να ελέγξουμε τους παλαιότερους.
Όμως, σταδιακά, με την αύξηση του μεγέθους μας, θα αυξηθεί και η δυναμικότητά μας (και εδώ φαίνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει η στήριξη αυτού του Συλλόγου και η ανάγκη να γίνουμε όλη μέλη του). Παράλληλα, σταδιακά, μετά την ίδρυση Παραρτημάτων του Συλλόγου σε κάθε νομό ή τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αυτό θα μπορεί να γίνεται και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Και σταδιακά, αυτό θα υλοποιήσει το ζητούμενο: την ύπαρξη ενός ισχυρού θεσμού κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.
Και είναι βέβαιο ότι, όταν σε κάποια στιγμή στο μέλλον θα αρχίζουν να ακυρώνονται νομοθετήματα της Κεντρικής Κυβέρνησης, ή και διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ), τότε το σύνολο της δημόσιας διοίκησης θα σκέφτεται πολύ περισσότερο πριν από την έκδοση τέτοιου είδους νομοθετημάτων, αφού οι νομοθέτες θα γνωρίζουν ότι θα ελεγχθούν και -κυρίως- θα λογοδοτήσουν την επόμενη φορά που θα ζητήσουν την ψήφο μας.

Ο θεσμός του κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος προσδιορίζεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και ο οποίος κινείται μέσα σε συγκεκριμένες “ράγες” και στη βάση ενός μακροχρόνιου στόχου δίκαιης και εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου της δημόσιας διοίκησης, δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Ήρθε λοιπόν η ώρα για να τον δημιουργήσουμε. Έτσι ώστε, αφενός μεν να βοηθηθεί να βγει η χώρα από τη σημερινή κρίση της, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες που προκάλεσαν αυτή την περιπέτεια, δε θα επαναληφθούν.

(*) Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ήταν ο πρώτος που υπέβαλε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος και κατά του τέλους ακινήτων της ΔΕΗ.
(**)
Πότε μπορεί να προσβληθεί ένας νόμος ή μία διοικητική πράξη; (Δείτε σχετικά)



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (4 σχολιάστηκε):

Κώστας την 28 Νοεμβρίου 2011
avatar
Η νομιμότητα προφανώς είναι σχετική. Και η ισονομία φενάκη. Δεν είναι το ίδιο ίσος ένας φτωχός πολίτης και ένας πλούσιος, αφού πέρα από το ζήτημα της ίδιας της φύσης των νόμων που κατά κανόνα υπερασπίζονται τον πλούσιο και όχι το φτωχό, ο φτωχός δεν έχει πρόσβαση και στους ίδιους δικηγόρους κλπ.
Τί θέλω να πω... Καλή η προσφυγή στα ένδικα μέσα αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι το ζήτημα είναι πριν και πάνω απ' όλα πολιτικό. Τί νόμοι ψηφίζονται, γιατί ψηφίζονται, ποιον υπηρετούν κλπ.
Ας μη σταθώ σε παραδείγματα, όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε πολλά.

Προσέξτε και μια ακόμη "λεπτομέρια". Σήμερα αυτό το άρθορο είναι αντισυνταγματικό. Αν αύριο ζοριστούν στην πρώτη ευκαιρία θα αλλάξουν το σύνταγμα ώστε να μπορούν μετά να ψηφίζουν τέτοιους νόμους.

Γι' αυτό επαναλαμβάνω: Να σκεφτόμαστε πολιτικά, ότι οι πράξεις είναι πολιτικές, να είμαστε υποψιασμένοι, νε βλέπουμε και το αύριο, αυτό που έρχεται και κυρίως να μη στεκόμαστε στο νομικό ή νομικίστικο. Καλό και χρήσιμο αλλά εξ αντικειμένου έχει όρια και μάλιστα αρκετά στενά.
Η έμπρακτη αντίσταση, ως φύση πολιτκή πράξη, είναι αυτή που μετράει περισσότερ αφού μπορεί να τους φοβίσει. Τώρα προσπαθούν να μας φοβίσουν, εκβιάσουν αυτοί. Να τους φοβίσουμε εμείς. Τότε μόνο ή θα δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο (που τώρα βλέπουμε μόνο το περίγραμμά του) με ένταση αυταρχισμού, καταστολής, νέους ακόμα χειρότερους νόμους ή θα αναγκαστούν να πάρουν πράγματα πίσω.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Μυρσίνη Παπαναστασίου την 25 Νοεμβρίου 2011
avatar
Με βρίσκei συμφωνη και κυριως με ενθουσιαζει η πρωτοβουλια αντιδρασης με ενδικα μεσα.Μονο ετσι θα σταματησουν, οταν νιωσουν οτι οι παρανομες διοικητικες πραξεις τους και τα νομικιστικα τεχνασματα τους που προκαλουν οικονομικη και ηθικη βλαβη στους συμπολιτες τους, μπορει να εχουν δυσμενεις συνεπειες για τους ιδιους.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΜΟΤΗΤΑ.
Τελικα η ιστορια στην χωρα μας δεν κανει κυκλους αλλα επι τοπου περιστροφη.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
antonios lyrakos την 25 Νοεμβρίου 2011
avatar
polly kalo.h megaliteri paranomia proerxetai apo tis ellinikes kyberniseis kai toys politikoys. antidrash se ola.na mh mhnoyn se xloro klari
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Giorgos Vamvakousis την 22 Νοεμβρίου 2011
avatar
Αναφέρεται πολύ σωστά στο παραπάνω άρθρο:
"τότε το σύνολο της δημόσιας διοίκησης θα σκέφτεται πολύ περισσότερο πριν από την έκδοση τέτοιου είδους νομοθετημάτων, αφού οι νομοθέτες θα γνωρίζουν ότι θα ελεγχθούν και -κυρίως- θα λογοδοτήσουν την επόμενη φορά που θα ζητήσουν την ψήφο μας".
Πιστεύω ότι είναι μια ακόμη απόειξη ότι της ανάγκης εισαγωγής στοιχείων άμεσης Δημοκρατίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Η εν λευκώ εξουσιοδότηση των βουλευτών για μια 4ετία αποδεικνύεται ανεπαρκής για την λειτουργία της Δημοκρατίας ή μάλλον Ρεπούμπλικας που έχομε σήμερα.
Μπράβο πάντως στον Σύλλογο για τις πρωτοβουλίες του.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας