Η φιλοσοφία, οι σκοποί και η δράση του Συλλόγου
Με την ευκαιρία της μεγάλης δημοσιότητας που δόθηκε στο Σύλλογό μας αυτές τις μέρες, λόγω της προσφυγής του κατά του “τέλους επιτηδεύματος”, αλλά και της καθημερινής επίσκεψης στο site μας, χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι τώρα μας γνωρίζουν, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε μερικά στοιχεία γύρω από τη φιλοσοφία, μερικούς από τους σκοπούς, αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσει ο Σύλλογος κατά την περίοδο αυτή.
Ο Σύλλογος λειτούργησε την άνοιξη του 2011, στα πρότυπα της λειτουργίας άλλων Συλλόγων Φορολογούμενων στην Ευρώπη. Αμέσως μετά την έναρξη της λειτουργίας του, γράφτηκε ως μέλος της “Ομοσπονδίας” των Φορολογικών Συλλόγων στην Ευρώπη (Taxpayers Association of Europe), επισκέφθηκε τα γραφεία των Επιτρόπων που είναι αρμόδιοι για τα θέματά του, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, είχε συναντήσεις γνωριμίας με την ηγεσία του Υπουργείου των Οικονομικών και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, συμμετείχε σε συνέδρια φορολογικών οργανώσεων και “ομάδων οικονομικού προβληματισμού και σχεδιασμού” και συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική ομάδα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο.
Παράλληλα, ξεκίνησε δράσεις για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, για την ασφάλιση στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου κανονικής ασφάλισης, την αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του ΟΟΣΑ και του τέλους επιτηδεύματος, ενώ έχει εξετάσει διάφορες περιπτώσεις σκανδαλώδους διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, τις οποίες προτίθεται να φέρει στη Δικαιοσύνη, εντός των προσεχών ημερών.
Τέλος, στο σύντομο διάστημα από τη λειτουργία του, πραγματοποίησε μία εκτεταμένη μελέτη του δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα και των αιτιών που οδήγησαν στη δημιουργία του χρέους (δείτε σχετικό άρθρο) και συμμετείχε στο “διάλογο” κατά της φοροδιαφυγής, υποβάλλοντας προς τον Υπουργό Οικονομικών προτάσεις που συνέλεξε από τα μέλη του και πολίτες (παράλληλα, επεξεργάζεται τις προτάσεις που κατατίθενται στις σχετικές σελίδες του site και ετοιμάζει νέα υποβολή κατά το μήνα Οκτώβριο, στα πλαίσια της “δημόσιας διαβούλευσης” για το νέο φορολογικό σύστημα).
Οι δράσεις που ο Σύλλογος σχεδιάζει, ή έχει προγραμματίσει για το αμέσως επόμενο διάστημα (και οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο) είναι:
α) Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς τις εισαγγελικές αρχές, για τις υποθέσεις των “τυφλών” στη Ζάκυνθο και τις υπερσυνταγογραφήσεις γιατρών στην περιοχή των Φιλιατρών.
β) Η ανάληψη δράσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για τη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των μαθητών.
γ) Η οργάνωση συνεδριακών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη (27 Νοεμβρίου 2011) και την Αθήνα (17-18 Δεκεμβρίου 2011).
δ) Η σύνταξη της “χάρτας των δικαιωμάτων” των φορολογούμενων.
ε) Η συνεργασία του Συλλόγου με Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. για την ίδρυση “Εργαστηρίου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών”.
στ) Η στελέχωση των επιτροπών “Λογιστικών και Φοροτεχνικών Θεμάτων”, “Νομικών Θεμάτων” και “Θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης” με μέλη απ’ όλη την Ελλάδα.
ζ) Η καθιέρωση της “Ημέρας του Φορολογουμένου”.
Βεβαίως, την περίοδο αυτή, τα κύρια ζητήματα που απασχολούν το Σύλλογο είναι η “προσφυγή κατά του τέλους επιτηδεύματος” την οποία ο Σύλλογος έχει οργανώσει σε μαζικό επίπεδο, αλλά και το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του “τέλους ακινήτων” (για το ζήτημα αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου θα αποφασίσει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και θα κάνει άμεσα σχετικές ανακοινώσεις).
Οι παραπάνω προσφυγές, είναι αυτές που μας δίνουν -αυτό το καιρό- δημοσιότητα και που προσελκύουν νέα μέλη (κατά δεκάδες σε καθημερινή βάση) στο Σύλλογό μας. Όμως, το “μήνυμα” που θέλουμε να περάσουμε προς την κοινωνία είναι ότι, ο Σύλλογος δεν είναι αποκλειστικό όργανο για προσφυγές ή και μηνύσεις ή αγωγές.
Θέλουμε να δώσουμε στο Σύλλογο μία ευρύτερη κοινωνική παρουσία και δράση, η οποία να προσανατολίζεται μεν στον “έλεγχο” της Δημόσιας Διοίκησης και στην “άμυνα” των φορολογούμενων από την -συχνά- άδικη και παράνομη δράση της, αλλά παράλληλα να επιτελεί έργο και στον τομέα της ενημέρωσης και της πρόληψης και κυρίως, στην εκπαίδευση των πολιτών, τόσο για τα δικαιώματά τους, όσο και για τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η δόμηση ενός Κράτους με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα δίνει μεν ισχύ στη Δημόσια Διοίκηση για να επιτελέσει το έργο της, αλλά και το οποίο θα επιτρέπει παράλληλα την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ισχυροποίηση της εθνικής οικονομίας.
Ο στόχος της ομάδας των ανθρώπων που ξεκινήσαμε την ίδρυση του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, δεν υπήρξε ποτέ βραχυπρόθεσμος. Γνωρίζαμε τα προβλήματα με το χρόνο, ή με την κυκλικότητα της κοινωνικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, εάν προχωρούσαμε, έπρεπε να προχωρούσαμε αργά και μεθοδικά.
Στόχος μας δεν είναι να “κάνουμε θόρυβο” σήμερα και να μην υπάρχουμε αύριο. Στόχος μας, δεδηλωμένος από την πρώτη στιγμή, είναι η οργάνωση των κοινωνικών δυνάμεων και η δημιουργία κοινωνικών θεσμών, που θα ωριμάσουν μέσα στα χρόνια, ώστε σε τρία, σε πέντε ή σε δέκα χρόνια από σήμερα, να μπορούν να ασκήσουν πραγματικό και αποτελεσματικό έλεγχο στη δημόσια διοίκηση για τον τρόπο που συλλέγει τους φόρους και που διαχειρίζεται τα χρήματά μας, αλλά και για τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας της.
Έτσι άλλωστε έγινε και σε άλλα κράτη. Οι Σύλλογοι Φορολογούμενων δεν εμφανίστηκαν σαν πυροτεχνήματα για να χαθούν στο μέλλον. Αντίθετα, ενδυναμώθηκαν μέσα στη διάρκεια του χρόνου και κατέληξαν να συνιστούν έναν αξιόλογο και σεβαστό παράγοντα στις τοπικές κοινωνίες και μία υπολογίσιμη δύναμη ελέγχου, από τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.
Όμως, για να πετύχουμε αυτό το φιλόδοξο στόχο πρέπει να κάνουμε μικρά και καλά οργανωμένα βήματα. Τα βήματα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει. Και, με τη δική σας βοήθεια και συμμετοχή, προχωρούμε!
(Δείτε τη σελίδα με χρήσιμα στοιχεία για το Σύλλογό μας)
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο