Πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος "με επιφύλαξη" (διευκρινίσεις)
(Το άρθρο αυτό συμπληρώθηκε με νέα στοιχεία στις 28/9/2011 - Δείτε το νέο κείμενο)
Μετά από επικοινωνία με δεκάδες ενδιαφερόμενους για το ζήτημα της προσφυγής κατά του τέλους επιτηδεύματος που προωθεί και συντονίζει ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, προέκυψε το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που θα πληρώσει το τέλος, κάποιος που επιθυμεί να συμμετάσχει στην προσφυγή.
Στο ερώτημα “11” του άρθρου Προσφυγή κατά του "τέλους επιτηδεύματος": Ερωτήσεις και Απαντήσεις αναφέρθηκε ότι, εάν σε κάποιον έχει έλθει το “Εκκαθαριστικό Σημείωμα” όπου περιλαμβάνεται το τέλος επιτηδεύματος, αλλά ο φορολογούμενος αυτός επιθυμεί να συμμετάσχει στη μαζική προσφυγή που οργανώνει ο Σύλλογος, τότε θα πρέπει να πληρώσει το “τέλος”, καταγράφοντας τη ρητή επιφύλαξή του, στο έντυπο πληρωμής.
Το ερώτημα που τέθηκε είναι, τί θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος, εάν πληρώσει (όπως έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα) το “τέλος” μέσω κάποιας Τράπεζας, ή μέσω του Ταχυδρομείου.
Στην περίπτωση αυτή, και πάλι θα πρέπει να καταγραφεί η επιφύλαξη στο έντυπο της Τράπεζας ή του Ταχυδρομείου. Η επιφύλαξη θα πρέπει να αναφέρει ότι: “Καταβάλλω το ποσό των 300 Ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος με ρητή επιφύλαξη, διότι προτίθεμαι να προσφύγω στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά του ατομικού σημειώματος”.
Παράλληλα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να διατηρήσει το έντυπο αυτό, για πιθανή μελλοντική χρήση.
Μπορεί ο υπάλληλος της Τράπεζας ή του Ταχυδρομείου να διαμαρτυρηθεί; Ενδέχεται να διαμαρτυρηθεί. Όμως, απλά αγνοήστε τον. Το δικαίωμα της έκφρασης επιφύλαξης, είναι νόμιμο τόσο στις συναλλαγές με το Δημόσιο, όσο και στις ιδιωτικές συναλλαγές.
Αν δεν έχει χώρο το έντυπο; Συνήθως έχει χώρο. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει στα ταχυδρομικά δελτάρια. Στην περίπτωση αυτή, είτε γράψτε με μικρά γράμματα, είτε γράψτε απλά “με κάθε νόμιμη επιφύλαξη”.
Τώρα, εάν η Τράπεζα ή το Ταχυδρομείο δώσουν το έντυπο όπου εκφράζετε την επιφύλαξή σας στη ΔΟΥ ή όχι, δε σας αφορά, ούτε σας επηρεάζει. Είναι υποχρέωσή τους να γνωστοποιήσουν την επιφύλαξή σας στο Δημόσιο. Όμως, είτε το κάνουν, είτε δε το κάνουν, αυτό δε σας επηρεάζει, όσο εσείς έχετε διατηρήσει στο αρχείο σας το αντίγραφο που εσείς λαμβάνετε.
Δύο ακόμη περιπτώσεις που θα πρέπει να εξετασθούν είναι και οι παρακάτω:
- Όταν κάποιος εξοφλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα μέσω του ίντερνετ: Στην περίπτωση αυτή, δεν προβλέπεται από την εφαρμογή κάποιο πεδίο για διατύπωση παρατηρήσεων. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκφραστεί επιφύλαξη. Και για το λόγο αυτό, εάν κάποιος προτίθεται να προσφύγει κατά του τέλους επιτηδεύματος, του προτείνουμε να αποφύγει αυτή τη μέθοδο πληρωμής.
- Όταν κάποιος εξοφλεί με δόσεις: Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εάν πληρώνει στην Εφορία, την Τράπεζα ή το Ταχυδρομείο, μπορεί να καταγράψει την επιφύλαξή του, πάνω από την υπογραφή του. Εάν πληρώνει μέσω του ίντερνετ, η διατύπωση επιφύλαξης δε μπορεί να γίνει.
Γιατί όμως θα πρέπει ο φορολογούμενος να διατυπώσει την επιφύλαξη αυτή; Για το λόγο ότι, μπορεί στο μέλλον, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης προχωρά, το (συνήθως “πονηρό”) Δημόσιο να σας πει ότι, είχατε πληρώσει χωρίς επιφυλάξεις και συνεπώς είχατε αποδεχθεί τη νομιμότητα του “τέλους”.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.
Πληροφορίες για τη διαδικασία της προσφυγής:
α) Γιάννης Σιάτρας (210-3242032) -
β) Μιχάλης Ζαρογιάννης (210-3242032) -
Διαβάστε περισσότερα: Προσφυγή κατά του "τέλους επιτηδεύματος": Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Σχόλια (14 σχολιάστηκε):
Όταν κάθονται και τρώνε οι 300 της Βουλής στο "ταβερνάκι" με αυτή την φράση ξεκινούν...ΟΛΟΙ τους!
ΠΡΟΔΩΤΕΣ των παιδιών μας... ΑΙΜΑ!
Όσο για το ότι η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα, είναι τελείως λάθος, εν τέλει. Γιατί ; Το ελληνικό δημόσιο μου παίρνει παραπάνω από το μισό του εισοδήματός μου, σε παρακράτηση φόρου, σε πληρωμή Φ.Π.Α. (που έχει αυξηθεί τέσσερις μονάδες), σε πληρωμή εισφορών Ο.Α.Ε.Ε.(που έχουν αυξηθεί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ανίκανου διοικητή του, τον οποίο πληρώνω εγώ), σε έκτακτη εισφορά, σε τέλος επιτηδεύματος, σε πιστοποίηση και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εμένα τι μου μένει, τόσο καιρό που είμαι νόμιμος ; Λιγότερο από το μισό του εισοδήματός μου, το οποίο βγάζω δουλεύοντας συνεχόμενα 15 χρόνια τώρα και ας είμαι 37 χρονών. Με λένε απατεώνα, γελάνε εις βάρος μου και με εξαθλιώνουν (για να μην πω τίποτα άλλο) ημέρα με την ημέρα. Νομιμότητα τέλος, γιατί πρέπει να ζήσω και εγώ και όχι να ζούνε εις βάρος μου όλα τα τσιμπούρια της κυβέρνησης (και οι παρατρεχάμενοί τους), τα οποία θέλουν τρία έδρανα για να κάτσουν το κάθε ένα από αυτά.
Σχολιάστε το άρθρο